Naši recepti – domaće krvavice
Postupak
Svinjsku glavu, pluća, jezike stavimo kuhati dok meso ne omekša, te ga sameljemo, na šajbu malog promjera.
Prodinstamo 1 kg luka na svinjskoj masti, te dodamo oporek (masnoću koja se drži crijeva), te i to sameljemo na stroju za mljevenje mesa. Samljevenoj smjesi dodamo kuhanu hajdinu kašu, te svinjsku krv i začine, te dobro sve promiješamo. (Ukoliko niste sigurni da li je smjesa dovoljno ljuta, sada ispecite par zrnca u tavici, te probajte prije punjenja). Prije punjenja soljena svinjska tanka crijeva namočimo u mlačnoj vodi. Nadjevena crijeva zatim stavljamo u vruću vodu cca 70 stupnjeva, ne smije ključati. Da li su krvavice kuhane provjerimo tako da crijeva ubodemo tankom iglicom, i ako iz njih izlazi sukrvica potrebno je još kuhati. Tek kad izlazi bistra masna tekućina, krvavice su kuhane.
Krvavice ostavimo u hladnoj i zračnoj prostoriji da se površina crijeva osuši.
Da vam olakšamo izradu vaših krvavica nudimo vam mješavinu začina za krvavice i bijelu čurku za 25 kg gotove smjese.
Nadjev za 10 kg smjese za punjenje:
- 5 svinjskih glava
- 2 kg svinjskih pluća
- 2 kg svinjskih jezika
- oporek – masnoća koja se drži crijeva
- 1 kg luka
- 2 kg hajdine kaše
- oko 1 l svinjske krvi
- 250 gr kuhinjske soli
- 25 gr mljevenog papra
- 25 gr slatke mljevene paprike
- 2 gr mljevene čili paprike
- oko 25 metara svinjskih tankih crijeva kalibra 32/34
Svaki domaćin gore navedene količine začina prilagođava svom ukusu
Začini
Ostalo
Prirodna crijeva