Korisne informacije

Bunt je mjerna jedinica koja se koristi za mjerenje duljine prirodnih crijeva. Izraz “bunt” odnosi se na skupinu crijeva koja su povezana zajedno.

Razlog za mjerenje crijeva u jedinici “bunt” potječe iz tradicionalne prakse obrade i prodaje prirodnih crijeva. Kada se crijeva izvađena iz životinje, ona se čiste, natapaju i pripremaju za daljnju upotrebu. Zatim se crijeva sortiraju, povezuju i formiraju u snopove koji se nazivaju “bunt”. Ovi snopovi čine praktičnu jedinicu za transport, skladištenje i prodaju crijeva.

Bunt crijeva može varirati u duljini, ovisno o vrsti crijeva i proizvođaču. Obično se duljina jednog bunta kreće između 90 i 100 metara, iako to može varirati. Ova mjerna jedinica omogućuje praktično upravljanje crijevima u industriji hrane, omogućujući jednostavnije naručivanje i praćenje zaliha.

Danas se bunt često koristi u prehrambenoj industriji i dalje je priznata mjerna jedinica za prodaju i distribuciju prirodnih crijeva.

Kapacitet punjenja prirodnih crijeva sirovom smjesom može ovisiti o nekoliko ključnih faktora:

 1. Veličina crijeva: Prirodna crijeva dolaze u različitim veličinama i promjerima. Općenito, veća crijeva imaju veći kapacitet punjenja od manjih crijeva.

 2. Elastičnost crijeva: Elastičnost crijeva igra važnu ulogu u kapacitetu punjenja. Crijeva koja su fleksibilnija i elastičnija mogu pružiti veći kapacitet punjenja u usporedbi s krutijim crijevima.

 3. Debljina stijenke crijeva: Debljina stijenke crijeva također može utjecati na kapacitet punjenja. Crijeva s debljom stijenkom imaju manje fleksibilnosti i mogu ograničiti kapacitet punjenja u usporedbi s crijevima tanje stijenke.

 4. Tehnike punjenja: Tehnike punjenja također igraju važnu ulogu u kapacitetu punjenja prirodnih crijeva. Pravilna tehnika punjenja, kao i pravilno podešavanje pritiska i brzine punjenja, mogu pomoći u postizanju optimalnog kapaciteta punjenja.

 5. Konzistencija smjese: Konzistencija smjese koja se puni u crijeva također može utjecati na kapacitet punjenja. Rijetka smjesa može se lakše puniti u crijeva, dok gusta smjesa može zahtijevati veću snagu ili posebne tehnike punjenja.

 6. Tehnička oprema: Kvaliteta i performanse punilica ili strojeva za punjenje također mogu utjecati na kapacitet punjenja. Napredniji strojevi mogu pružiti preciznije kontrolirano punjenje i optimizirati kapacitet.

Važno je uzeti u obzir ove čimbenike i prilagoditi postupak punjenja prema potrebama i karakteristikama prirodnih crijeva i smjese koja se koristi. Također, praksa i iskustvo igraju važnu ulogu u postizanju optimalnog kapaciteta punjenja prirodnih crijeva.

Svinjska, ovčja i goveđa crijeva imaju neke specifične razlike u pogledu svojih karakteristika i upotrebe u prehrambenoj industriji. Evo nekoliko ključnih razlika između njih:

 1. Veličina i promjer: Ovčja crijeva općenito su najmanja i najtanja, s promjerom od 16 do 28 mm. Svinjska crijeva su srednje veličine, s promjerom od 28-42 mm. Goveđa crijeva su najveća, s promjerom od 45-65 mm. Ove razlike u veličini i promjeru utječu na kapacitet punjenja i odabir crijeva za određene vrste kobasica ili drugih proizvoda.

 2. Debljina stijenke: Goveđa crijeva obično imaju najdeblju stijenku, što ih čini otpornijima i pogodnijima za punjenje snažnijim smjesama. Svinjska i ovčja crijeva imaju tanju stijenku, što ih čini fleksibilnijima i prikladnijima za punjenje osjetljivijim smjesama.

 3. Elastičnost: Svinjska crijeva su općenito najelastičnija i mogu se rastezati više od ovčjih i goveđih crijeva. To ih čini idealnima za proizvodnju kobasica koje zahtijevaju veće rastezanje i omotače koji se lako oblikuju.

 4. Upotreba: Svaka vrsta crijeva ima svoje preferirane primjene u različitim regijama i kulturama. Na primjer, svinjska crijeva često se koriste za tradicionalne kobasice, dok se goveđa crijeva češće koriste za proizvodnju salama i kulenove seke. Ovčja crijeva se često koriste za proizvodnju delikatesnih ili tradicionalnih mesnih proizvoda (hrenovka, roštiljka).

 5. Raspoloživost i regionalne preferencije: Raspoloživost ovih vrsta crijeva može varirati ovisno o regiji i kulturi. Na primjer, u nekim dijelovima svijeta svinjska crijeva su najčešće korištena zbog svoje široke dostupnosti, dok se u drugim područjima preferiraju goveđa ili ovčja crijeva.

Važno je uzeti u obzir ove razlike prilikom odabira prirodnih crijeva za određene proizvode, uzimajući u obzir njihove karakteristike i zahtjeve proizvodnje.

SVINJSKA CRIJEVA

kapacitet-punjenja-svinjska-crijeva-croma-varazdin-2

OVČJA CRIJEVA

kapacitet-punjenja-ovcja-crijeva-croma-varazdin-2

GOVEĐA CRIJEVA

kapacitet-punjenja-goveda-crijeva-croma-varazdin-3