recept-domaci-prezvurst-croma-varaždin

Naši recepti – domaći prezvuršt (tlačenica)

Postupak

Svinjske glave, obreske, jezike, kožice skuhamo, režemo na rezance te pomiješamo sa začinima. Dobro izmiješani nadjev nadjevamo u svinjske želuce koje smo prethodno odsolili u mlačnoj vodi.

Prezvuršt stavimo na kuhanje na laganu vatru (ne smije kipjeti). Pri kuhanju par puta ga probodemo da izađe suvišna tekućina. Kuhani prezvuršt stavimo na čistu površinu, prekrijemo krpom i opteretimo nekim težim predmetom, kako bi prezvuršt nakon hlađenja poprimio stješnjen oblik. Nakon dan-dva prezvuršt odnosimo na dimljenje.

Nadjev za 10 kg smjese za punjenje:

  • 6 kg svinjskih glava
  • 1 kg svinjskih obrezaka
  • 3 kg svinjskih jezika
  • svinjske kožice po želji
  • 250 grama kuhinjske soli
  • 10 grama papra u zrnu
  • 30 grama mljevene slatke paprike
  • 30 grama mljevenog papra
  • 2 dcl vode u kojoj je odstajala 1 glavica usitnjenog češnjaka
  • oko komada svinjskih želudaca

Svaki domaćin gore navedene količine začina prilagođava svom ukusu