Koja crijeva koristiti za kolinje – prirodna ili kolagena?

blog-2-croma
Neizostavan dio svake svinjokolje su crijeva jer bez njih nema ni kobasica, krvavica, švargla, kulenove seke pa ni kulena. Nekada su ih domaćini, bolje rečeno domaćice, same pripremale. 
 
Na tržištu već dugi niz godina postoje već očišćena, spremna za punjenje, kako prirodna svinjska, goveđa ili ovčja, tako i umjetna načinjena od goveđeg kolagena ili poliamidna, različitih oblika i kalibara. 
 
STROGA KONTROLA PROIZVODNJE
 
Veći dio svinjskih crijeva potječe iz domaćih klaonica u kojima djelatnici pod strogom kontrolom obavljaju kompletan proces proizvodnje koji obuhvaća čišćenje, sortiranje, soljenje, tubiranje i pakiranje. 
 
Budući da su soljena, potrebno ih je odsoliti namakanjem u toploj vodi, a pojedinci u tu vodu stave češnjak i limunov sok.  
 
Kada je riječ o prirodnim crijevima, svinjska tanka se koriste za kobasice, krvavice, češnjovke, dok se debelo crijevo (gužnjak ili kular) koristi za kulenovu seku, a kesa (slijepo crijevo) za kulen. Svinjski se želudac, pak, koristi za švarglu, odnosno tlačenicu ili kako se još kaže, prezvuršt. Kolagena i umjetna, kupci uglavnom koriste za salame. 
 
Za roštiljke i hrenovke se koriste ovčja, a za krvavice, trajne i polutrajne salame goveđa crijeva. Za buđole, rolane vratine, tlačenice i uskrsni kruh koristi se goveđa kapa i kesa. 
 
Svi naši proizvodi zadovoljavaju najsuvremeniju proizvodnju mesnih prerađevina, a naši kupci mogu biti bezbrižni u smislu zdravstveno-veterinarske ispravnosti, slijedom primjenjivanja HACCP sustava.
Koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam pružali potpunu funkcionalnost i najbolju uslugu te neprestano poboljšavali našu web stranicu i web trgovinu.