Naši recepti – domaće češnjovke
Postupak
Obje vrste mesa narežemo na male komadiće, te dodamo sol, šećer, papar i izmiješamo.
Drugi dan smjesu podijelimo na dva dijela. Jedan dio usitnimo u stroju za usitnjavanje mesa sa većim promjerom, a drugi dio usitnimo u stroju, ali s reznom pločom manjeg promjera. U usitnjeno meso dodamo procijeđenu vodu u kojoj je odstajao sitno tučeni češnjak i dodamo 2 dcl vina i dobro promiješamo. Soljena svinjska tanka crijeva prije punjenja odmočimo u mlačnoj vodi, zatim ih napunimo smjesom i češnjovke ostavimo preko noći da se površina crijeva dobro stegne i osuši
Da vam olakšamo izradu vaših češnjovki, nudimo vam mješavinu začina za 10 kg gotove smjese.
Nadjev za 10 Kg smjese za punjenje:
- 5 kg svinjskih obrezaka
- 5 kg svinjskog mesa od lopatice ili buta
- 220 do 250 gr kuhinjske soli
- 20 gr mljevenog papra
- 1 velika žlica šećera
- 2 dcl bijelog kvalitetnog vina
- 2 dcl vode u kojoj su odstajale tri glavice sitno tučenog češnjaka
- 25 metara svinjskih tankih crijeva kalibra 34/36
Svaki domaćin gore navedene količine začina prilagođava svom ukusu