Naši recepti – slatke fašničke krvavice
Postupak
Rižu skuhamo ali ne do kraja tako da zrna ostanu čvrsta i ocijedimo ju.
Luk nasjeckamo na sitno ili sameljemo u multipraktiku i prodinstamo ga na svinjskoj masti. Kada je luk dinstan i malo se ohladi umiješamo šećer. Sve sastojke dobro izmiješamo i na to dodamo svinjsku krv. Prije punjenja svinjska tanka crijeva namočimo u mlakoj vodi i operemo od soli. Crijeva nadjevamo po starinski, tako da kraj zatvorimo štapićem, napunimo nadjevom i opet zatvorimo štapićem. Nadjevena crijeva zatim stavljamo u vruću vodu cca 70 stupnjeva, koja ne smije ključati. Kuhamo nekih 10 do 15 minuta.
Da li su krvavice kuhane provjerimo tako da crijeva ubodemo tankom iglicom, i ako iz njih izlazi sukrvica potrebno je još kuhati. Prije posluživanja kobasice popećemo na malo masti da dobiju koricu.
Recept za ove slatke krvavice potječe iz Istre i najčešće se spravlja u vrijeme maškara.
Nadjev za 5 kg smjese za punjenje:
- 2 kg riže
- 500 g luka
- 600 g svinjske masti
- 700 g šećera
- 2-3 šake bijelog griza
- 400 g namočenih grožđica
- 2 žličice mljevenih klinčića
- 1 vrećica mljevenog cimeta
- oko 1 l svinjske krvi
- oko 15 m svinjskih tankih crijeva kalibra 34/36
Svaki domaćin gore navedene količine začina prilagođava svom ukusu