recept-kulen-croma-varaždin

Naši recepti – Kulen

Postupak

Meso i špek – slaninu usitnimo na stroju za mljevenje mesa i dodamo mljevene začine, s time da se može dodati više ljute paprike ako se želi ljući kulen. Nakon što meso i začine dobro izmiješamo, ostavimo ga da počiva i da se sastojci prožmu oko 2 sata. Zatim nadjevamo svinjsko slijepo crijevo. Soljene kese potrebno je prije punjenja namočiti 2 sata u mlačnoj vodi s dodatkom luka i češnjaka i zatim isprati. Bitno je nadjeveni kulen odmoriti oko 4 do 5 sati, kako bi se površina crijeva osušila u prozračnoj i hladnoj prostoriji, a prije no što kulen odnesemo na dimljenje.

Nadjev za 10 kg smjese za punjenje:

  • 9 kg svinjskog mesa od karea i buta
  • 1 kg svježeg špeka – slanine
  • 20 do 25 dag kuhinjske soli
  • ljuta mljevena paprika oko 100 gr
  • slatka mljevena paprika 50 gr
  • oko 4 komada svinjskih kesa – slijepa crijeva

Svaki domaćin gore navedene količine začina prilagođava svom ukusu