Naši recepti – domaći prezvuršt (tlačenica)
Postupak
Svinjske glave, obreske, jezike, kožice skuhamo, režemo na rezance te pomiješamo sa začinima. Dobro izmiješani nadjev nadjevamo u svinjske želuce koje smo prethodno odsolili u mlačnoj vodi.
Prezvuršt stavimo na kuhanje na laganu vatru (ne smije kipjeti). Pri kuhanju par puta ga probodemo da izađe suvišna tekućina. Kuhani prezvuršt stavimo na čistu površinu, prekrijemo krpom i opteretimo nekim težim predmetom, kako bi prezvuršt nakon hlađenja poprimio stješnjen oblik. Nakon dan-dva prezvuršt odnosimo na dimljenje.
Nadjev za 10 kg smjese za punjenje:
- 6 kg svinjskih glava
- 1 kg svinjskih obrezaka
- 3 kg svinjskih jezika
- svinjske kožice po želji
- 250 grama kuhinjske soli
- 10 grama papra u zrnu
- 30 grama mljevene slatke paprike
- 30 grama mljevenog papra
- 2 dcl vode u kojoj je odstajala 1 glavica usitnjenog češnjaka
- oko komada svinjskih želudaca
Svaki domaćin gore navedene količine začina prilagođava svom ukusu