Naši recepti – Kulenova seka
Postupak
Gore navedene količine začina prilagodit će svaki domaćin svom ukusu (ljutine, slanosti, crvenila).
Meso i špek – slaninu usitnimo na stroju za mljevenje mesa i dodamo mljevene začine, s time da se može dodati više ljute paprike ako se želi ljuća kulenova seka. Ostavimo meso da počiva, da se sastojci prožmu. Prije punjenja soljena crijeva namočimo u mlačnoj vodi oko 2 sata, s dodatkom luka češnjaka, te isperemo.
Prije dimljenja kulenovu seku ostavimo najmanje 4 sata u suhoj i zračnoj prostoriji, kako bi se površina crijeva osušila.
Nadjev za 10 kg smjese za punjenje:
- 9 kg svinjskog mesa od karea i buta
- 1 kg svježeg špeka – slanine
- 20 do 25 dag kuhinjske soli
- 50 gr slatke mljevene paprike
- 100 gr ljute mljevene paprike
- 5 češnja češnjaka
- oko 6 komada svinjskih kulara (ritnjaka, gužnjaka)
Svaki domaćin gore navedene količine začina prilagođava svom ukusu