Naši recepti – Kulen
Postupak
Meso i špek – slaninu usitnimo na stroju za mljevenje mesa i dodamo mljevene začine, s time da se može dodati više ljute paprike ako se želi ljući kulen. Nakon što meso i začine dobro izmiješamo, ostavimo ga da počiva i da se sastojci prožmu oko 2 sata. Zatim nadjevamo svinjsko slijepo crijevo. Soljene kese potrebno je prije punjenja namočiti 2 sata u mlačnoj vodi s dodatkom luka i češnjaka i zatim isprati. Bitno je nadjeveni kulen odmoriti oko 4 do 5 sati, kako bi se površina crijeva osušila u prozračnoj i hladnoj prostoriji, a prije no što kulen odnesemo na dimljenje.
Nadjev za 10 kg smjese za punjenje:
- 9 kg svinjskog mesa od karea i buta
- 1 kg svježeg špeka – slanine
- 20 do 25 dag kuhinjske soli
- ljuta mljevena paprika oko 100 gr
- slatka mljevena paprika 50 gr
- oko 4 komada svinjskih kesa – slijepa crijeva
Svaki domaćin gore navedene količine začina prilagođava svom ukusu